äldre modell vit kakelugn med guldiga dörrar

Renovera din kakelugn och elda säkert året runt

Kakelugnen är en stilfull klassiker i både äldre och yngre bostäder. Den är även en av dagens mest effektiva värmekällor! För att bevara dess estetik och inte minst funktionalitet är det dock viktigt att låta genomföra regelbundna renoveringar och reparationer. Vi på TBL hjälper såväl villaägare som fastighetsägare, kommuner och byggföretag med underhåll och renovering, vilket i sin tur säkerställer en felfri uppvärmning. Vad finns det egentligen för risker med att elda i en bristfällig kakelugn, och hur går vi tillväga när vi utför renovering och reparation av kakelugnar? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta.

Så upptäcker du att din kakelugn är i behov av renovering

Med tiden slits alla kakelugnar ut, vilket kan leda till ineffektiv uppvärmning och i värsta fall farlig rökbildning och brandrisk. Vanliga tecken på att din kakelugn är i behov av renovering är glasyrskador i form av sprickor samt kakel som glidit ur sitt rätta läge. Ibland kan även sot uppstå på onormala ställen runt eller på kakelugnen, vilket är ett tydligt tecken på läckage. I dessa fall råder eldningsförbud tills skadorna är åtgärdade. Att reparera en kakelugn är en komplicerad uppgift som kräver expertis, noggrannhet och erfarenhet. Vårt team på TBL samarbetar med din sotare för att noggrant inspektera kakelugnen, och därefter utföra de åtgärder som krävs för att den ska återfå sin forna glans. Vi utför våra renoveringar på ett så kostnads- och tidseffektivt sätt som möjligt och säkerställer kakelugnens funktion efter slutfört arbete genom noggranna tester.

Reparationsprocessen – steg för steg

När du anlitar oss på TBL utförs först en noggrann inspektion av din kakelugn. Om det visar sig finnas läckage eller slitage behöver oftast teglet läggas om. Denna fas innebär att våra experter försiktigt mäter upp och monterar ner det befintliga kaklet och river det gamla teglet. Därefter genomförs en komplett återuppbyggnad av din kakelugn. Teglet blötläggs och formas för att skapa en perfekt passform och muras därefter med klassiskt murbruk för att bevara kakelugnens klassiska look. Med stor precision sätts kaklet sedan tillbaka på plats innan hela konstruktionen blir rengjord och fogad. Vi ser till att anslutningen till skorstenar och rökrör är korrekt dimensionerade och fullt funktionella. När reparationsarbetet är klart kan du försiktigt börja elda i kakelugnen efter ungefär 6 månaders torktid. Har du några frågor eller funderingar om vårt arbete med kakelugnar? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig som bor i Skara, Lidköping eller Skövde med omnejd.


Vanliga frågor om eldning i kakelugn

Hur vet man att en kakelugn behöver renoveras?

Ofta har kakelugnen då synliga sprickor, sneda kakelplattor och sotfläckar på onormala ställen. Detta är tydliga tecken på att kakelugnen behöver renoveras!

Hur lång tid efter renovering kan kakelugnen börja användas igen?

Efter renovering behöver kakelugnen torka i ungefär 6 månader, efter det är den redo att börja eldas i igen!

I vilka områden kan murarna på TBL utföra renovering av kakelugnar?

Vi finns till hands för såväl villaägare som fastighetsägare och andra aktörer i hela Skara, Lidköping och Skövde med omnejd. Kontakta oss med ditt uppdrag så ser vi till att hjälpa dig!

 

0
Feed

Lämna en kommentar